het ambacht

Het rietdekken zoals het door ons wordt uitgevoerd is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd. Het riet wordt door ons aangebracht op een kapconstructie waarop sporen en rietlatten zitten. Het riet wordt aan de rietlatten vastgebonden.

De gereedschappen van de rietdekker
Het drijfbord; is een houten plank van ca. 25 x 35 cm., met gaatjes erin die dienen om het riet gelijk te kloppen. Aan het drijfbord zit de kruk of zetje om het riet vast te zetten tussen rietgaarde en rietlat.
De naald; deze wordt gebruikt om de ijzerdraad onder de rietlat door te doen en aan de bovenkant er uit te halen. Boven op de gaarde wordt de draad vastgeknoopt.
Ook worden andere hulpstukken zoals boomhaken, tang, mes, stromes, dakstoeltjes, ladders en steigermaterialen gebruikt.

Bij schuren, stallen en soms ook nog bij monumenten kan men van binnenuit tegen de onderkant van het rieten dak kijken. Bij een traditioneel gemaakt rieten dak is steeds een luchtschil tussen het riet en de aftimmering binnen, wat van belang is voor de ventilatie van het rieten dak, wat weer een positieve invloed heeft op de duurzaamheid.

Om te voldoen aan de huidige isolatienormen zijn tegenwoordig isolatieplaten te verkrijgen welke een verhoogde tengel hebben waarop de panlatten worden bevestigd.
Hier blijft na het dekken met riet ook een luchtschil aanwezig.